Jesper har en sætning, der ofte følger ham, når snakken falder på dét at være fodboldspiller. Det skal ikke nødvendigvis forme hele ens person at man er fodboldspiller.
Vi tegner her to portrætter af Jesper Sørensen, et af træneren Jesper og et af mennesket Jesper. 

“Jeg følte, at jeg som fodboldspiller blev placeret i en bås, jeg ikke brød mig om. Jeg er måske en lidt intellektuel type, der tænker for meget over nogle ting.

For eksempel har tanken “er det her nu også mig” strejfet mig mange gange”

Jesper til BT i 2001, i artiklen ”Jesper vil ikke kaldes fodbold-fjols”

Foto: Joan Barløse

Træneren Jesper Sørensen

Jesper Sørensen er en mand, der tænker grundigt over tingene. Han er meget perfektionistisk, passioneret, engageret og fyldt med følelser. Han går op i sine spillere. I deres velbefindende, og i deres fodbold – for Jesper er det mest interessante ved fodbold nemlig det der foregår i det daglige arbejde med spillerne. Noget truppen også selv har lagt mærke til.

“Jesper er en meget engageret træner, man kan mærke at fodbold betyder alt for ham, han er meget perfektionistisk. Og det skinner igennem i træningen. Jeg kan mærke på mig selv, og på de andre, at vi glæder os til at komme til træning, fordi det er sjovt og udfordrende, og fordi der er fokus på at vi skal udvikle os”, fortæller Niels Letort.

Niels har været i FC Fredericia i al den tid  Jesper har været her, og han ser tilbage på tiden med Jesper som meget lærerig.

“Træningen handler ikke kun om de tre point vi skal have om søndagen, men i lige så høj grad om at vi som spillere skal flytte os. Jeg har haft perioder under Jesper, hvor jeg har været ude af holdet og det har selvfølgelig været irriterende, men derfor har jeg stadig glædet mig til at komme til træning, fordi Jesper kunne lære mig noget”, fortæller Niels Letort.

Niels bakkes op af to ledende skikkelser i omklædningsrummet. Dennis Høegh og anfører Christian Ege ser også Jesper som den her engagerede perfektionist, der elsker at vinde, men som vil vinde på hans egen måde.

“Jesper er meget afklaret med hvordan han vil spille, og så er han dygtig til at formulere videre hvordan det skal udføres. Det er en enorm vigtig kompetence at have som træner”, fortæller Christian Ege Nielsen.

Og fortsætter.

“Der er ikke nogen tvivl om at i den tid Jesper har været i klubben, så har han leveret nogle spillemæssige oplevelser, man ikke normalt har set i første division. Når det hele har kørt for os, så har vi også leveret nogle præstationer, som fodboldmæssigt har været helt unikt at være en del af. Vi har spillet noget fodbold som er meget eftertragtet”, siger Christian Ege.

“Derudover har han en passion for spillet, og den smitter ad helvedes til. Man kan mærke det på den måde han er på omkring spillet, og det er vanvittigt motiverende. Det har åbnet øjnene for mig, og fået mig til at se på træningen på en anden måde”, fortsætter Christian Ege.

Hvilket Dennis Høegh følger op på.

“Jesper er meget dedikeret i den måde han gerne vil spille fodbold på, han afviger ikke fra sin overbevisning”, fortæller Dennis Høegh.

“Selvom han måske vil sige, at han er perfektionistisk på vores vegne, så er det egentligt bare en ambition på vores egne, fordi han vil os det bedste”, siger Dennis Høegh.

Foto: Joan Barløse

Mennesket Jesper Sørensen

Jesper går op i at fortælle sine spillere, at det er privilegium at de er professionelle fodboldspillere. Men også at livet indeholder noget andet end fodbold, men mens man er i det, så skal man huske at nyde det. Noget Niels Letort har taget til sig.

“Vi er privilegerede. Vi kan leve at dyrke sport, det er der virkelig ikke mange der kan”, fortæller Niels Letort.

Men hos Jesper og hos FC Fredericia, er man godt klar over at fodbolden ikke varer evigt.

“Jesper er god til at lade os læse ved siden af, fordi han tror på det hele menneske. Og vi ved jo godt alle sammen, at der er en tid efter fodbolden. Ligesom det også er noget klubben selv tror på”, siger Niels Letort.

“Fodbolden giver så mange oplevelser, og så megen frihed til for eksempel nu at være sammen med min søn om dagen, mens andre folk er på arbejde. Man er uhyggeligt privilegeret som fodboldspiller, så jeg fortryder ikke mit valg”

Jesper til BT i 2001, i artiklen ”Jesper vil ikke kaldes fodbold-fjols”

Foto: Joan Barløse

“Jeg har tænkt meget hvad jeg skulle sige, efter du sagde vil skulle snakke om Jesper som person. For de fleste ved at han er taktisk dygtig alt det fodboldmæssige der, men man har ikke hørt så meget om hvordan han er udenfor banen”

Dennis Høegh da snakken faldt på Jesper som person

For Dennis Høegh har Jesper haft en helt særlig betydning. Det er under Jesper, at Dennis har spillet sin bedste omgang fodbold, han har også givet Dennis en ny tro på sig selv som fodboldspiller.

“Jesper har for mig, gjort at jeg har fået troen tilbage på mig selv som fodboldspiller. Jeg kommer fra en baggrund hvor jeg var skreget op til det her kæmpe talent, der både skulle på landsholdet og spille for den ene og den storklub rundt om i Europa. Det skete ikke, og det tærede virkelig på selvtilliden, at jeg ikke kunne leve op til det her prædikat. Med Jesper som træner ændrede det sig. Han troede på mig. Det er først under Jesper, at jeg har kunnet se mig selv som en god fodboldspiller igen”, fortæller Dennis Høegh.

Også tilbage i tiden, da både Jesper og Dennis var i AGF, var Jesper den der talte Dennis’ sag. Noget Dennis Høegh skatter utroligt højt.

“Det var jo ham, der overfor Peter Sørensen sagde god for mig og talte min sag. Han stod også med mig efter træning og trænede afslutninger. Det er også noget, der taler til Jespers menneskelige egenskaber”, siger Dennis Høegh.

Anfører Christian Ege Nielsen mener at Jesper har haft andel i opbygningen af en ny udviklingskultur i klubben, som ikke kun handler om fodbold.

“Jesper har været med til at fremme den fodboldmæssige udvikling i klubben, men også kulturen, det at vi også går sammen om ting der ikke handler om fodbold. Han har været til at skabe en udviklingskultur, hvor vi skal udvikle os som fodboldspillere sammen, men også som mennesker. Jeg tror også på at det er vigtigt for en klub at have kultur, som handler om mere end fodbold”, fortæller Christian Ege.

En del af den kultur er også at ikke alting skal handle om fodbold i hverdagen, noget der generelt gør sig gældende i klubben, men der er Jesper også god at snakke med.

“Han er et meget rummeligt menneske, har altid været åben for en snak om alt mellem himmel og jord. Han er også et meget vidende menneske, med interessante perspektiver på det der foregår i verden, man kan hurtigt blive klogere af en snak med Jesper”, slutter Dennis Høegh.

Foto: Joan Barløse

Vi siger farvel til Jesper på i morgen, på Monjasa Park, mod Vendsyssel FF. Der er gratis indgang. Vi kårer årets spiller sammen med Audi Fredericia  og Fynske Bank, og så kommer McDonalds og laver ansigtsmaling på de mindste, plus at 123fest.dk stiller en hoppeborg op til børn og barnlige sjæle. Vores dejlige frivillige holder pølserne varme og øllene kolde, så er der rigelig grund til at kigge forbi stadion – både for fodboldens skyld, men også for at sige farvel til Jesper og hylde en sæson hvor vi nåede til semifinalen i pokalturneringen og spillede noget fodbold, der af TV3 Sports Jesper Thygesen blev kaldt det smukkeste fodbold i 1. division.

Kampen starter klokken 13.45.