Siden 2010 har assistenttræneren i FC Fredericia, Morten Dahm Kjærgaard, kørt til Schweiz i september måned for at løbe et maraton. Men det er ikke et hvilket som helst maraton. Det er et bjergmaraton kaldt Jungfrau-maraton. 42,195 km. hvor det meste af ruten går mod himlen. 

Af Andreas Stenshøj

Det startede tilbage i 2010, hvor Morten Kjærgaard tog med, Dennis Foged Hansen som er talentchef i FC Fredericia og nogle af hans militærkammerater til løbet:

”Dennis Foged tog mig med i 2010, og på dette tidspunkt havde han vist gennemført løbet ti gange. Man starter i en lille bjergby der hedder Interlaken, hvor der er en helt særlig stemning med alle bjergene, der ligger omkring. Jeg løb løbet for første gang det år. Jeg gennemførte, og jeg faldt fuldstændig pladask for det. I 2012 havde løbet 25-års jubilæum, så der kunne man løbe det to gange på to dage, så det gjorde jeg, og jeg løb faktisk hurtigere på anden dag. På ni år har jeg gennemført ti gange, og fået en ”ten times finisher” T-shirt. Det er der da lidt prestige over dernede.”

Men hvorfor tager man til Schweiz og løber et bjergmaraton hvert år? Ifølge Morten Kjærgaard handler det i bund og grund om at presse sig selv:

”Selve løbet er der flere lag i. Der er det fysiske, som er meget hårdt, men også det mentale. Jeg kan godt lide at presse mig selv fysisk og mentalt. Overvinde mig selv og skubbe til grænser. Samarbejdet mellem kroppen og hovedet er enormt interessant. Jeg har haft krampe i stort set hele benet, men så finder man på en ny måde at løbe på. Det giver udholdenhed og disciplin. Men grunden til at jeg stadig løber det her løb er, at det fortsat giver mig et kæmpe boost hvert år. Det giver mig energi til et helt år. I 2015 og 2017 var jeg alene afsted. Kørte selv derned og kørte selv hjem igen. Så får man virkelig tid til at reflektere og tænke sig om, det tror jeg er sundt for alle. Det er en helt særlig tur for mig hvert år.”

Løbet afvikles altid en lørdag, og når man skal køre derned, så skal man afsted torsdag. Det betyder, at den ene weekend om året assistenttræneren skal løbe, så misser han en fredags- og en lørdagstræning:

”Jeg synes selv, at jeg er seriøs og dedikeret med de ting jeg gør, og jeg gør mine ting ordentligt. Jeg mister to træningspas i den weekend. Jeg møder dog stadig forberedt op til kampen om søndagen, og jeg er godt tilpas efter løbet og turen hjem. Men det maraton giver mig så meget power og energi, at jeg kan præstere på et højt niveau på arbejdet og i mit liv generelt. Det betyder også, at jeg kan arbejde rigtig mange timer i løbet af året. De allerbedste er dem der har disciplin, udholdenhed, og kan sætte store krav til sig selv, og det er det, jeg prøver at efterleve. Det hjælper mig som træner og som person til, at jeg kan presse mig selv til det yderste og hele tiden lede efter ekstra procenter i hverdagen,” fortæller Morten Kjærgaard.

42,195 km. i bjergene er ikke ”bare” lige noget man gennemfører, så derfor bruger Morten Kjærgaard også fem måneder til at træne sig op til løbet:

”Jeg starter i maj, og så løber jeg ca. tre gange om ugen. Min løbetræning lægger normalt om morgen så det ikke påvirker familielivet så meget. Jeg træner lidt i bakkerne i Madsby og på Volden, og inden kl. 08:00 kan jeg godt have løbet 25 km. Min kæreste er rigtig sød til at aflevere børnene om morgen, så det kan lade sig gøre.”

Når man har løbet et maraton ti gange, så har man også formået at gennemføre en masse mål. Men er der flere mål at nå, og er det værd at tage af sted, hvis man ikke har et mål at gå efter?:

”De mål jeg har haft, var at slå Dennis Fogeds bedste tid, det har jeg gjort. Så skulle jeg løbe under fem timer, det har jeg også gjort (bedste tid 4 timer og 50 minutter). Men mit overordnet mål var at gennemføre ti gange, og det har jeg så også gjort nu. Så jeg ved faktisk ikke, hvad det næste mål skulle være. Men det turen giver af energi og selvværd, samt den kæmpestore oplevelse det er hvert år gør, at der ikke nødvendigvis behøves at være et mål,” siger Morten Kjærgaard.

Han er da heller ikke afvisende overfor, at han skal afsted igen til september:

”Nu må vi se. Jeg starter jo træningen nu, men jeg køber ikke billet før, at jeg har fået kampprogrammet for sæsonen. For hvis vi spiller en lørdagskamp i den weekend, så kommer jeg ikke afsted. Men det er da en mulighed, at jeg løber igen til september,” afsluttede Morten Dahm Kjærgaard.